01-12-2015

Bouwkundige calculatie voor projecten in Amsterdam en den Haag

In november heeft Blauwdruk bouw voor diverse bouwprojecten het uittrekwerk van hoeveelheden verzorgd en de bouwkosten bepaald. De bouwkundige calculaties werden in opdracht van verschillende aannemers uitgevoerd. Dit deden we onder andere voor een groot nieuwbouwcomplex in Den Haag en voor woningbouw in Amsterdam en Oegstgeest. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van Metselbedrijf Zwaan uit Leiden en Timmerwerken Gebroeders van Beek uit Nieuwkoop.

Voor het bepalen van de hoeveelheden wordt door Blauwdruk bouw gebruik gemaakt van een CAD en een PDF bewerkingsprogramma. Wij werken hierdoor secuur en papierloos. Doordat er niet van papier wordt gemeten, worden kosten bespaard en zijn de projecten sneller uitgetrokken.

Het nieuwbouwproject in Den Haag is volgens de BIM methodiek getekend. Het voordeel van BIM (Bouw Informatie Model) is dat een groot deel van de hoeveelheden voor bouwkundige calculaties snel uit een tekening (model) te genereren zijn. Het BIM model vervangt een ouderwetse tweedimensionale tekening door een driedimensionaal model waarin integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Doordat alle elementen in het BIM model volledig driedimensionaal zijn getekend en de juiste informatie aan bouwdelen wordt gegeven, is dit mogelijk. Helaas konden tijdens de bouwkundige calculatie de hoeveelheden nog niet worden geleverd. Nadat de bouwkundige calculatie van Blauwdruk bouw gereed was, was ook het BIM geschikt om te gebruiken als informatiemodel om de hoeveelheden uit te onttrekken. Al snel bleek het verschil in hoeveelheid tussen de calculatie en generatie uit het BIM model nihil. Dit geeft weer vertrouwen in de BIM methodiek, waarbij kosten in de toekomst nog verder kunnen worden bespaard!

Voor een deel van de projecten is inmiddels opdracht verstrekt aan onze opdrachtgevers, gefeliciteerd!