brandscan

BrandscanBlauwdruk voert inspecties uit om te controleren of gebouwen brandveilig zijn.

Waarom een brandscan

Blauwdruk bouw voert een brandscan uit om te controleren of een gebouw voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot brandveiligheid. Ieder gebouw moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid. Toch is de situatie in veel gevallen niet in orde. Veel gebouwen zijn bij oplevering al niet brandveilig. Op tekening wordt alles vaak goed uitgedacht, maar in praktijk toch anders uitgevoerd. Zodra een gebouw in gebruik wordt genomen, zijn er allerlei oorzaken waardoor een gebouw onveilig wordt, bijvoorbeeld:

  • Er worden extra leidingen getrokken, zonder deze brandwerend af te werken
  • Vluchtdeuren worden geblokkeerd
  • Het gebouw wordt verbouwd, zonder rekening te houden met de brandscheidingen
  • De ontruimingsplattegronden worden na veranderingen in het gebouw, niet aangepast
  • Brandwerende voorzieningen raken verouderd

Bij de brandveiligheid inspecties wordt gelet op vluchtweg, compartimentering, brandwerende doorvoeren, brandscheidende constructies en beglazing.

brandscan gebouw

Brandcompartiment

Een brandscan kan op ieder willekeurig niveau worden gemaakt. Denk aan een quickscan, een uitgebreide scan of een 100% scan waarbij alle onderdelen en het complete gebouw worden gecontroleerd. Zo wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald welk detailniveau nodig is en welke onderdelen worden gecontroleerd.

Met een brandscan worden alle grenzen rondom brandcompartimenten gecontroleerd. Met een brandscan wordt inzichtelijk gemaakt of er situaties niet voldoen. Denk aan brandwerende doorvoeren, brandkleppen of brandwerende beglazing. Tijdens de brandscan worden de bevindingen digitaal met behulp van een tablet en een op maat gemaakte inspectie app geregistreerd. Blauwdruk geeft digitaal op een plattegrond aan waar gebreken zich bevinden, wat het gebrek is, wat de omvang van het gebrek is en de bijbehorende digitale foto wordt rechtstreeks aan de rapportage gekoppeld.

brandscan compartiment

Praktijk

Wanneer een gebouw als onveilig wordt beoordeeld, kunnen er door de gemeente sancties worden opgelegd. Zo kan een gebouw bijvoorbeeld (tijdelijk) worden gesloten. Op basis van een rapportage die Blauwdruk aan de hand van een brandscan samenstelt, kan een aannemer de aanwezige gebreken herstellen. Daarbij heeft hij inzicht in de locaties van de gebreken en kan een gebrek vanaf foto herkent worden. Tijdens het oplossen kan Blauwdruk het proces begeleiden. Als er vragen zijn, kan Blauwdruk deze vragen beantwoorden.

De brandscan kan volgens de NEN 6059 worden uitgevoerd. Zodra een brandscan op basis van NEN 6059 wordt uitgevoerd, wordt de brandscan op een uniforme wijze uitgevoerd. Alle bouwkundige, installatietechnische en organisatorische brandveiligheidsaspecten worden daarmee getoetst aan een wettelijk verplicht niveau.

brandscan brandveilig

Over Blauwdruk bouw

Blauwdruk bouw is een bouwadviesbureau gevestigd in Alphen aan den Rijn. We onderscheiden ons in het brede dienstenpakket dat we aanbieden. Blauwdruk richt zich op bouwen, renoveren en verbouwen. Eigenlijk bieden we ondersteuning met alles wat met bouw, beheer en onderhoud te maken heeft. We werken door heel Nederland, maar ons werkgebied is vooral midden Nederland (Randstad).

Blauwdruk maakt bouwkosten inzichtelijk door middel van bouwkundige calculaties. We tekenen bouwkundige tekeningen vanaf een eerste schets tot en met de laatste details van een werktekening. We verzorgen inspecties van conditiemeting tot woningopnames voor groot onderhoud. We rekenen aan een epc berekening of Energie Prestatie Advies. We verzorgen bouwmanagement en bewaken projecten. Met onze kennis op het gebied van IT ondersteunen we bij het ontwikkelen van inspectie apps, maken van website voor aannemers, programmeren en het ontwikkelen van Excel oplossingen.

Een brandscan door ons laten uitvoeren?

Contact