bouwkundige-tekening

Bouwkundige tekeningBlauwdruk werkt bouwkundige tekeningen voor groot onderhoud, renovatie en nieuwbouw uit.

Waarom een bouwkundige tekening

Voor het bouwen of verbouwen van een gebouw is het wenselijk dat er een bouwkundige tekening wordt opgesteld. Een bouwkundige tekening zorgt er voor dat de opdrachtgever beter inzichtelijk heeft in hoe het gebouw er uit komt te zien en wat er van de aannemer verwacht mag worden. Zo weet de aannemer exact wat er moet gebeuren. Een bouwkundige tekening is essentieel bij het bouwen van een project.

Zonder bouwkundige tekeningen kan niet worden vastgelegd hoe het gebouw na de werkzaamheden er uit moet komen te zien. Hierdoor kan het zijn dat de aannemer zaken anders heeft uitgevoerd dan de opdrachtgever had verwacht. Zo wordt de draairichting van een deur verkeerd uitgevoerd, of wordt een afwerking net iets anders aanbracht dan de bedoeling was. Zonder de bouwkundige tekeningen is dit vooraf lastig vast te leggen en kunnen vervelende discussies voorkomen. Bij kleine verbouwingen of onderhoudswerkzaamheden zijn bouwkundige tekeningen niet altijd noodzakelijk.

Bouwkundig tekenwerk wordt op ieder gewenst niveau verzorgd. Van Voorontwerp tot uitvoeringstekening. Van Autocad tekening tot BIM.

bouwkundige tekening nieuwbouw

Wat is een bouwkundige tekening

Op een bouwkundige tekening worden de locatie en afmetingen van de verschillende producten en materialen vastgelegd. De bouwkundige tekeningen zorgen ervoor dat de opdrachtgever en aannemer inzichtelijk krijgen hoe een gebouw er uit komt te zien. Samen met een bestek of een werkomschrijving wordt vastgelegd hoe het gebouw moet worden gebouwd.

Voor het maken van een bouwkundige tekening zijn er diverse gestandaardiseerde niveaus. Per niveau is vastgelegd wat er op een bouwkundige tekening moet staan en hoe dit er uit moet zien. De volgende niveaus worden vaak gehanteerd:

bouwkundige tekening ontwerp

Welke bouwkundige tekening nodig

Het niveau van een bouwkundige tekening is afhankelijk van de fase waarin het project zich bevindt. Een bouwkundige tekening in de fase initiatief haalbaarheid is voorzien van globale lijnen (schetsen) en een bouwkundige tekening in de fase uitvoeringsgereed ontwerp is zeer gedetailleerd. In deze fase zijn alle details tot de millimeter nauwkeurig vastgelegd. Een bouwkundige tekening in de fase gebruik/exploitatie wordt na afronding van de werkzaamheden gemaakt om de uiteindelijk gerealiseerde situatie vast te leggen.

Welke bouwkundige tekeningen er bij bouwproject nodig zijn is sterk afhankelijk van het type opdrachtgever, de aanbestedingsmethode en het bouwproject.

Indien alleen een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, is het niveau definitief ontwerp voldoende. Indien er een aanbesteding plaatsvindt, is het aan te raden om de bouwkundige tekeningen uit te werken tot het niveau technisch ontwerp. Blauwdruk verzorgt alle typen bouwkundige tekeningen.

bouwkundige tekening plattegrond

Over Blauwdruk bouw

Blauwdruk bouw is een bouwadviesbureau gevestigd in Alphen aan den Rijn. We onderscheiden ons in het brede dienstenpakket dat we aanbieden. Blauwdruk richt zich op bouwen, renoveren en verbouwen. Eigenlijk bieden we ondersteuning met alles wat met bouw, beheer en onderhoud te maken heeft. We werken door heel Nederland, maar ons werkgebied is vooral midden Nederland (Randstad).

Blauwdruk maakt bouwkosten inzichtelijk door middel van bouwkundige calculaties. We tekenen bouwkundige tekeningen vanaf een eerste schets tot en met de laatste details van een werktekening. We verzorgen inspecties van conditiemeting tot woningopnames voor groot onderhoud. We rekenen aan een epc berekening of Energie Prestatie Advies. We verzorgen bouwmanagement en bewaken projecten. Met onze kennis op het gebied van IT ondersteunen we bij het ontwikkelen van inspectie apps, maken van website voor aannemers, programmeren en het ontwikkelen van Excel oplossingen.

Een bouwkundige tekening door ons laten uitwerken?

Contact