spouwanker onderzoek

Spouwanker onderzoekBlauwdruk controleert de kwaliteit van spouwankers door middel van een gerichte inspectie.

Problemen met spouwankers

Een veel voorkomend probleem bij een spouwmuur van een oud gebouw is dat spouwankers gaan roesten. Het begint bij lichte roestvorming. Dit vormt niet direct een probleem. Pas wanneer een spouwanker gaat doorroesten, ontstaan problemen. Een spouwanker zorgt er namelijk voor dat het binnenspouwblad en een buitenspouwblad constructief met elkaar verbonden zijn. Volgens de NEN-EN 845-1 "Specificaties voor nevenproducten voor steenconstructies" moet een spouwanker minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd zijn om zijn constructieve functie te vervullen.

Vroeger werden geen roestvrijstale spouwankers gebruikt. Er werden spouwankers van verzinkt staal toegepast. Deze spouwankers kunnen gaan roesten. Wanneer de spouwankers van een gevel zijn doorgeroest, is de kans aanwezig dat het buitenspouwblad gaat instorten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zodra bekend is dat de conditie van spouwankers onvoldoende is, dient er dan ook snel te worden ingegrepen.

Na het uitvoeren van een spouwanker inspectie en kan de veiligheid omtrent een gevel van een oud gebouw worden vastgesteld.

spouwanker onderzoek flat

Onderzoek spouwankers

Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar op incidenten is, dient een spouwanker onderzoek plaats te vinden. Bij een spouwanker onderzoek wordt een visuele inspectie uitgevoerd, waarbij de spouwankers van het betreffende gebouw worden beoordeeld. Met behulp van een hoogwerker wordt bij verschillende gevels op meerdere plekken de conditie van de spouwankers onderzocht.

Bij het spouwanker onderzoek wordt met behulp van diverse boringen en een videoscope in de spouw gekeken. Daarbij wordt geen destructief onderzoek gedaan. Een andere manier om een spouwanker onderzoek uit te voeren is door een aantal bakstenen tijdelijk te verwijderen. Met deze methode worden eventuele problemen met een spouwanker het beste zichtbaar. Na het onderzoek worden de bakstenen weer terug gemetseld. De kwaliteit van de spouwankers wordt met behulp van een inspectie app vastgelegd. Hieruit volgt een overzichtelijke rapportage met advies over de situatie.

spouwanker onderzoek appartement

Extra aandacht

Door vocht in de spouw gaan spouwankers roesten. Wanneer een spouwmuur slecht ventileert, blijft een spouwmuur langer vochtig. Bij gevels die op een slechte wijze zijn voorzien van na-isolaite of gevels waarbij isolatiemateriaal is uitgezakt, is het uitvoeren van een spouwanker onderzoek daarom extra belangrijk. Naast vocht zijn er nog meer factoren die de corrosievorming bij spouwankers bevorderen. Het gaat om gebouwen dicht bij de zee of bij industrie. De verontreinigde lucht tast de spouwankers extra aan. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om de spouwmuren bij gebouwen in Den Haag goed te onderzoeken.

Als vereniging van eigenaren of woningverhuurder is het belangrijk er zeker van te zijn dat de gevels van de gebouwen veilig zijn. Zeker wanneer het gaat om de hiervoor genoemde situaties die extra aandacht vragen. Bij twijfel kan Blauwdruk bouw advies geven over de noodzaak van een spouwanker onderzoek.

spouwanker onderzoek gevel

Over Blauwdruk bouw

Blauwdruk bouw is een bouwadviesbureau gevestigd in Alphen aan den Rijn. We onderscheiden ons in het brede dienstenpakket dat we aanbieden. Blauwdruk richt zich op ontwerp, advies en engineering voor nieuwbouw-, gebouwtransformatie-, uitbreiding-, onderhoud- en renovatieprojecten. We werken door heel Nederland.

We tekenen bouwkundige tekeningen vanaf een eerste schets tot en met de laatste details van een werktekening. We tonen met Bouwbesluitberekeningen aan of de plannen aan het Bouwbesluit voldoen. Denk hierbij aan BENG berekeningen, ventilatieberekeningen en daglichtberekeningen.

We verzorgen inspecties voor een meerjarenonderhoudsplanning tot woningopnames voor groot onderhoud of Energie Prestatie Advies. We verzorgen bouwmanagement en bewaken projecten. Met onze kennis op het gebied van IT ondersteunen we bij het ontwikkelen van inspectie apps.

Een spouwanker onderzoek door ons laten uitvoeren?

Contact